NEDJELJA CARITASA I IV. SVJETSKI DAN SIROMAHA 2020. U ŠIDU

ŠID/SOT/VAŠICA (TU) – Obitelj Leko sudjelovala je 15. studenog 2020. na nedjeljnim misnim slavljima u sva tri mjesta, te posvjedočila o teškoj situaciji u kojoj se našla. Naime, otac ove četveročlane obitelji obolio je prije tri godine od neizlječive bolesti, zbog koje mu otkazuju mišići. On je već duže vrijeme u invalidskim kolicima, pa nije sposoban voditi brigu o svojoj obitelji i zarađivati za uzdržavanje. Nažalost, njegovoj bolesti nema lijeka, te je sve nemoćniji. Supruga je također nezaposlena, jer se mora brinuti za njega i dvoje male djece od pet i šest godina. Zbog svega toga su se našli u teškoj materijalnoj situaciji i potrebna im je pomoć.

Djeca su na svetim Misama vjernicima podijelila kartonske kasice Caritasa, u koje će se skupljati pomoć za njihovu obitelj. No, župnik vlč. Nikica Bošnjaković pozvao je sve koji žele i mogu da doniraju i veće sume, nego što u kasicu stane, jer su troškovi života veliki, a zbog cijele situacije obitelj ima i dugova.

Župnik Bošnjaković je u homiliji evanđelje o talentima, koje je čitano, povezao sa Svjetskim danom siromaha. Kazao je da su naše mogućnosti da pomognemo drugima kao talenti koje je gospodar dao svojim slugama. Ukoliko se trudimo da pomognemo onda smo kao sluga koji umnaža dobiveno. Pomagati možemo na različite načine, ali nikada ne smijemo zaboraviti to činiti.

Bog gleda stječemo li na zemlji duhovni imetak, a ne samo materijalni, tj. gleda pomažemo li druge. No, ne trebamo samo pomagati one koji su naši, našu obitelj, nego i one koji nam nisu ništa, tek poznanici ili ni to. Puno stiče onaj koji pomaže mnoge. A nema cijenu zadovoljstvo koje osjetiš kada pomažeš i kada Bog blagoslovi tvoju žrtvu i darivanje, kazao je vlč. Bošnjaković.

Već sljedeće nedjelje na svetu Misu mogu se donijeti prilozi, a pomoć će se u kasice Caritasa za ovu obitelj skupljati sve do Božića.

Tekst: Ana Hodak

You Might Also Like