Vesti

U okviru projekta AFFECTION biskupijski Caritas Srijem je 31.8.2022. podijelio ruksake i školski pribor djeci smještenoj u Prihvatnom centru za migrante Šid. Na susretu s migrantima i u podijeli ruksaka sudjelovao je predsjednik Caritasa Srijem, biskup koadjutor mons. Fabijan Svalina. Okupljenoj djeci i njihovim roditeljima poželio je puno uspjeha u novoj školskoj godini koja uskoro … Continue reading Deca u potrebi i deca iz Prihvatnog centra u Šidu dobila đačke rančeve i školski pribor

U okviru projekta Affection – budućnost za decu i mlade, u Beogradu je 20. i 21. jula održana dvodnevna radionica/trening namenjena Caritasovom osoblju koje u izbegličkim kampovima radi sa decom i mladima. Teme ovih obuka bile su zaštita korisnika (safeguarding) i anti-stres. Treninzi su održani sa ciljem da se volonteri i zaposleni u različitim kampovima okupe, … Continue reading Podizanje kapaciteta zaposlenih na projektu Affection – budućnost za decu i mlade

Mladi u ruralnim sredinama – izazovi i prilike

U okviru regionalnog projekta YourJob, u svečanoj sali SO Irig, 13. jula 2022. godine održan je okrugli sto pod nazivom Mladi u ruralnim sredinama – izazovi i prilike. Okrugli sto je održan u organizaciji Caritasa Srbije i Caritasa Srem, sa ciljem predstavljanja rezultata projekta YourJob i sagledavanja mogućnosti za unapređenje položaja mladih, a posebno za povećanje zapošljivosti mladih iz ruralnih … Continue reading Mladi u ruralnim sredinama – izazovi i prilike

Međunarodni sastanak partnera na projektima potpore migrantima

U periodu od 4. do 7. srpnja 2022. god., u Sarajevu je održan međunarodni sastanak partnera u okviru projekta Affection (Za budućnost svakog djeteta kroz inkluziju u našem susjedstvu). Međunarodnom sastanku su od 5. i 6. srpnja prisustvovali predstavnici nacionalnih i biskupijskih ureda Caritasa iz: Srbije, Austrije i Bosne i Hercegovine. Sastanak je održan s … Continue reading Međunarodni sastanak partnera na projektima potpore migrantima

Održana završna konferencija u okviru projekta YourJob

U Beogradu je 24. maja 2022. godine održana Završna konferencija u okviru projekta YourJob (Youth Overcoming Unemployment Regionally through Job Opportunities on the Balkans). Konferencija je imala za cilj da, kroz predstavljanje rezultata projekta i otvorenu diskusiju, dođe do preporuka za unapređenje usluga i aktivnosti organizacija civilnog društva na polju podizanja kapaciteta mladih i njihove konkurentnosti na tržištu rada. Na samom početku, prisutne su pozdravili … Continue reading Održana završna konferencija u okviru projekta YourJob

Posjet Caritasa Bolzano–Bressanone Srijemskoj biskupiji

Delegacija Caritasa Bozen-Brixen, Bolzano-Bressanone na čelu sa Sandrom D’Onofrio posjetila je od nedjelje 9. svibnja do četvrtka 12. svibnja Caritas Srijemske biskupije. Caritas Bolzano dugi niz godina implementira razne projekte na prostoru Srijemske biskupije. Oni se odnose u finaciranje urgentnih i razvojnih projekata koji se implementiraju više ili manje kroz niz poslijeratnih godina. Također svoj … Continue reading Posjet Caritasa Bolzano–Bressanone Srijemskoj biskupiji

YourJob tim u poseti Austriji

U organizaciji Caritasa Austrije u Beču je organizovan radni susret koordinatora projekta YourJob iz regiona u cilju pripreme nove faze projekta. Sastanku je prisustvovala i predstavnica Austrijske razvojne agencije (ADA) gospođa Michaela Flenner, koja je istakla zadovoljstvo dosadašnjim rezultatima projekta i dala osnovne smernice za ispunjenje uslova za nastavak finansiranja projektnih aktivnosti od strane ADA-e. … Continue reading YourJob tim u poseti Austriji