Karitativno djelovanje onih koji rade ističe se po tome da se posvećuju drugima iskrenom pažnjom koja izvire iz srca a koja je posljedica vjere u Boga i ljubav, jer, Bog je ljubav. Praktično djelovanje je, i biće uvijek, nedovoljno ukoliko nije izraz ljubavi prema čovjeku.

Papa Benedikt XVI je, razmatrajući temu karitativnog djelovanja, u jednoj svojoj enciklici napisao  da je ljubav besplatna i da se djela ljubavi ne čine radi postizanja drugih ciljeva a da je zadatak crkvene karitativne organizacije osnažiti tu svijest kod svojih članova tako da oni svojim djelovanjem, govorom i primjerom mogu biti vjerodostojni Kristovi svjedoci.

U tom smislu, osnovno obilježje karitativnog djelovanja i rada Caritasa su volonteri – osobe koje su istinski humanisti i koje su spremne odvojiti svoje vrijeme, podijeliti svoje znanje i uložiti određeni trud radi pomoći ljudima i na dobrobit zajednice.

Caritas Srijem okuplja veći broj volontera različitih godina, zanimanja, političkih opredjeljenja, nacionalne i vjerske pripadnosti. Ono što ih povezuje i što je jedino bitno je želja da se pomogne drugome. Oni su na terenu, u neposrednom kontaktu sa potrebitima i „duša“ karitativnog djelovanja u biskupiji i župama.

Kako bi se unaprijedio rad i omogućila edukacija volontera, Caritas svake godine organizira susret volontera u svojoj biskupiji i redovito učestvuje na nacionalnim susretima volontera. Susreti volontera su svojevrsni vid druženja kroz rad i odlična prilika za širenje mreže volontera.