Biskupijski caritas Srijem za mnoge svoje aktivnosti kroz predhodni period može zahvaliti  partnerskom odnosu s caritasom Bolzano –Bressanone. Ovaj caritas iz Južnog Tirola ima veliko iskustvo u implementiranju projekata u kriznim sredinama  a Srijemska biskupija je upravo  prošla kroz teško vrijeme rata u Hrvatskoj , Bosni i Hercegovini te na Kosovu. Sve je doprinijelo odlasku mlađih  vjernika s prostora Srijeme i ostanku starije populacije koja je živjela siromašno  i neizvjesno. Predstavnici caritasa Bolzano su nas posjetili i dogovorili daljne korake naših odnosa i na koji način  nam žele pomoći.

Svoje aktivnosti su usmjerili radu sa starima, mladima kao i pomoć poljoprivrednicima. Bila je to ispružena ruka solidarnosti crkve i ljudi dobre volje. Ubrzo nakon dogovora o partnerstvu  posjetio nas je biskup iz Bolzana Mons. Eger te direktor g. Franc Krip sa svojim suradnicima.

U radu sa starima osnovani su mobilni timovi kućne njege u Srijemskoj Mitrovici,Rumi,Šidu i Staroj Pazovi.  U najintenzivnijem radu kućne njege caritasovi timovi su posjećivali i pomagali oko  dvjesto osoba.

Rad s poljoprivrednicima je podrazumijevao  projekat „Semi di speranca“ u kojem je pomognut značajan broj poljoprivrednika koji su uzgajali  različite ratarske  kulture s kojima su pomognute mnoge bolnice,domovi starih i dr jer smo im dostavljali sviježe povrće  kako bi ublažili tadašnje teško stanje u opskrbi istih.

Druga faza rada s poljoprivrednicima i zanatlijama podrazumijevala je pomoć u mikrokreditima koje su mogli slobodno koristiti i time pospješiti svoju proizvodnju različitih biljnjih kultura. Umjesto kamate svaki korisnik mikrokredita je pronašao uz pomoć župnika druge siromašne osobe i njima uručio poklon od svoga proizvoda.

U radu s mladima  caritas je pomogao skoro svakoj zajednici mladih u srijemskoj biskupiji.Nekoji su uzeli kompjutere, nekoji narodne nošnje a neki muzičke instrumente. Također mladima je pomognuto plaćanju prijevoza do mjesta školovanja ili stanovanje kao i kuhinje u studentskim menzama.

Caritas Bolzano  je uvijek prisutan kada je teško i djeluje urgentno kao i dugoročno što je njihova vizija. U tom kontekstu su pomogli u saniranju  poplava u Jameni selu Šidske općine.

I danas caritas Bolzano –Bressanone pomaže na različite načine. Jedna od veoma lijepih akcija je pomoć u nabavljanju ogreva za zimu siromašnim obiteljima i pojedincima. Pomoć se distribuira svake godine u deset župa. Njihova pomoć potiče mnoge obitelji da dadnu svoj doprinos za kupovinu i distribuciju ogrevnog drveta.

Akcija distribuiranja ogrevnog drveta je pomogla da prilikom posjeta Mons. Ive Musera, biskupa, obiteljima u potrebi vidjevši težak život nekih osoba, caritas Bolzano-Bresanone donese odluku gradnje doma Sv. Elizabeta u Maradiku.

S poštovanjem se u Srijemskoj biskupiji govori o biskupiji i caritasu Bolzano o svim akcijama koje su poduzeli i još uvijek  poduzimaju. Biskupija Srijemska i caritas Srijem su zahvalni svima koji vode biskupiju i caritas  Bolzano te vijernicima i svim ljudima dobre volje koji imaju srca i osjećaja za potrebne u biskupiji.