U posljednjih desetak godina svjetska javnost je svjedokom jedne od najvećih migracija stanovništva u novije doba koja je uzrokovana brojnih ratnim sukobima na prostorima Bliskog Istoka i Afrike.

Europa je posebno suočena sa sve većim prilivom ljudi koji bježe od rata i traže utočište u sigurnosti europskih država. Ta tzv. migrantska kriza doživljava svoj vrhunac tokom 2015. i 2016. godine a sa sobom nosi brojne humanitarne izazove.

Caritas Srijem, zajedno sa svojim partnerima Caritasom Internacionalis, Caritasom Italije, Caritasom Njemačke, Ministarstvom vanjskih poslova Njemačke, veleposlanstvom Kraljevine Norveške u Beogradu i Grupom 484, već godinama pokušava da odgovori na te izazove različitim aktivnostima.

Od 2015. godine sprovodi program pomoći izbjeglicama na tzv. balkanskoj ruti, na teritoriji Srijema, u prihvatnim centrima Adaševci i Principovac.

Svakodnevno se djele obroci, osigurana je odjeća, higijenska sredstva i otvorena vešernica kupovinom mašina za pranje veša. Volonteri Caritasa Srijem, također, svakodnevno rade sa izbjeglicama, pomažu im da ispune svoje vrijeme i pokušavaju im omogućiti uvjete za kvalitetan život dok se nalaze u centrima. Organiziraju se radionice za izradu različitih ručnih radova za žene, osmišljene su i kreativne radionice za djecu sa kojima rade animatori volonteri. Omogućeno je i bavljenje sportom na igralištu za najmlađe i sportskom terenu koji su podignuti uz Caritasovu pomoć. Onima koji žele omogućeno je učenje srpskog i engleskog jezika.