Infosesija za projekat Your Job 2 u Sotu

SOT/ŠID (TU) – Mladima iz šidske općine 9. rujna je u župnoj dvorani u Sotu predstavljen projekt Caritasa YourJob.  To je regionalni projekt osnaživanja mladih koji financiraju Austrijska razvojna agencija (ADA), Caritas Austrije i Caritas Francuske,  a na Balkanu ga realizira Caritasova mreža. Pravo sudjelovanja imaju osobe mlađe od 30 godina iz Zrenjanina, Niša i Šida kojima se nudi mogućnost usavršavanja za razvoj poduzetničkih vještina, dobivanje financijskih sredstava za pokretanje vlastitog posla te mentorstvo i tehnička podrška tijekom razvoja biznis plana.

Lakše do posla

Opći cilj regionalnog projekta YourJob jeste osnaživanje mladih i povećanje njihove konkurentnosti na tržištu rada.  Projekt je započeo 2019. godine, a prva faza provedbe trajala je do 2022. U prvoj fazi projekta bilo je više od 120 stručnih praksi. Oni su šest mjeseci išli u razne tvrtke  na stručno osposobljavanje, a njih više od 60 posto, ostalo je raditi u njima. U Srbiji se projekt realizirao u Rumi, Irigu, Aleksincu i Zrenjaninu, a druga faza  projekta predviđena je za mlade iz šidske općine. Na susretu u Sotu predstavnici Caritasa Srem približili su mladima prilike i mogućnosti koje ovaj projekt nudi.

 „Projekat Your job 2 nastavak je vrlo uspješnog regionalnog projekta koji Caritas implementira na Balkanu. Prvi projekt  bio je potpuno nova sfera rada za Caritas. Više se radilo s mladima i  sada je puno lakše“, istaknuo je Petar Dujić koordinator Caritasa Srem te pobliže objasnio ciljeve projekta:

„Mladi mogu doći u naš ured u Šidu, reći nam svoje probleme pri zapošljavanu, nedostaju li im vještine ili tečajevi. Drugi pravac projekta su stručne prakse. Ukoliko su mladi završili školu ali se nisu stručno usavršili, možemo  dogovoriti odlazak na stručno osposobljavanje  s tvrtkama u Šidu preko projekta. Stručno osposobljavanje plaća Caritas. I treći pravac su grantovi za pokretanje vlastitog posla. Grantovi iznose 4.000 eura po osobi. Svi mladi koji su zainteresirani za pokretanje vlastitog posla, mogu se javiti tijekom ovog mjeseca i prezentirati svoju ideju u motivacijskom pismu. Stručna komisija će izabrati kandidate i ići daljnje u postupak“.

Nove mogućnosti i vještine kroz projekt

Sara Žurovski savjetnica je Centra za mlade Caritasa Srem i projekta YourJob u Šidu. Mladima iz šidske općine predstavila je prednosti ovog projekta

„Info sesije i sastanci su vrlo važni jer je veliki broj mladih na jednom mjestu. Oni mogu čuti sve informacije o ovom projektu i pitati sve što ih zanima. Projekt nudi profesionalne tečajeve, stručne prakse i biznis. Što se tiče vlastitog posla, mladi treba da izvrše prijavu, ispune formular i napišu motivacijsko pismo. Nakon prijave slijedi selekcija koja određuje nekoliko mladih koji će prisustvovati obukama. Kada završe obuku imaju konačan izbor pred žirijem koji odlučuje tko su najbolji kandidati koji će dobiti grant. Sam cilj projekta jeste osnažiti mlade s područja šidske općine da se aktiviraju, ohrabre i dobiju veće mogućnosti i sposobnosti kako neki posao, imali veću šansu da rade posao koji žele. Kroz razne mogućnosti projekta, dobivaju nove vještine, znanja i iskustva koja obogaćuju njihov životopis i stvaraju veći kapacitet kako bi bili jači na tržištu rada i ostvarili bolje karijerne ciljeve u svom životu“, kaže Žurovski.

Zabilježen je veliki interes među mladima

„Ovaj projekat je vrlo interesantan i za mene bitan. Dugo sam razmišljao o ulasku u poslovne vode. Oduvijek me je više zanimala organizacija rada, a ne zaposlenost na radnom mjestu. Mislim da je ovaj projekt za mene idealna prilika da se dodatno obučim i  steknem nove vještine koje vjerojatno sam ne bih mogao ili bih mogao, ali bi mi trebalo mnogo više vremena“, kaže Ivan Darabašić iz Šida.

Osim mladih iz šidske općine, susretu su nazočili i svećenici preč. Nikica Bošnjaković i prof. dr. Ivica Čatić koji su molitveno i svojom prisutnošću dali podršku ovom projektu.

Detaljne informacije o ovom projektu mladi iz šidske općine mogu dobiti na broj telefona 063 63 438 037 ili osobno doći u ured YourJob Centar za mlade Caritasa Srem, koji se nalazi na adresi Karađorđeva 79 u Šidu.

You Might Also Like