Biskupijski Caritas Srijem – otvorio je prvi Caritasov dom u Srbiji za stare i siromašne

MARADIK (TU) – U dvadeset četvrtu nedjelju kroz godinu, 16. rujna 2018. godine, svečano je otvoren u Srbiji u župi Maradik prvi Caritasov dom za stare i siromašne „Sveta Elizabeta“. Dom je blagoslovio srijemski biskup mons. Đuro Gašparović,  predsjednik Biskupijskog caritasa Srijem.

Svečanom otvaranju nazočili su i predstavnici Caritasa Bolzano-Bressanone, koji je financirao izgradnju ovog doma: ravnatelj Caritasa Bolzano–Bressanone Paolo Valente, predstavnik biskupije Bolzano–Bressanone, bivši ravnatelj Franz Kripp i koordinator projekata Caritasa Srijem, Makedoniju i Kosovo Fabio Molon. Svečanom otvaranju prisustvovao je i beogradski nadbiskup i predsjednik Caritasa Srbije mons. Stanislav Hočevar kao i gospodin Gavrilo Grban ispred Ureda za saradnju sa crkvama i vjerskim zajednicama.

Na početku blagoslova i posjeta Domu za stare nazočne je pozdravio župnik župe Beška i upravitelj župe Maradik preč. Božidar Lusavec. Srijemski biskup mons. Gašparović svečano je prerezao vrpcu na ulasku u dom, zajedno s ravnateljem Caritasa Bolzano-Bressanone Paolom Valenteom. Ovom prigodom srijemski biskup Gašparović je naglasio da je odluci za izgradnju ovakvog doma predhodio posjet mons. Ivo Musera, biskupa biskupije Bolzano-Bressanone, koji je posjetio Srijemsku biskupiju i upoznao se posebno sa situacijom starih osoba, koje teško žive u neprikladnim stambenim prostorima.

Paolo Valente, ravnatelj Caritasa Bolzano-Bressanone u svom pozdravu pročitao je i pismo podrške dijecezanskog biskupa biskupije Bolzano-Bressanone mons. Ivo Musera. U pismu je biskup Muser naglasio da stara osoba čuva sjećanje, iskustvo, međusobnu povezanost, kompletniju viziju života i mudrost: „Hodati sa starima i prema starima je dužnost svih, kao što je i vraćanje mjesta koje zaslužuju u ljudskoj zajednici, mjesta, koje im je često uskraćeno“. Kao znak još jače povezanosti biskup Muser je poklonio kip Svete Elizabete Ugarske kojoj  je ovaj dom posvećen.

Preč. Jozo Duspara, ravnatelj Caritasa Srijem u svojem pozdravu govorio o tome da je Srijem prošao kroz težak period tokom devedesetih godina kada su se mnogi mladi odselili, a ostali su stariji i usamljeni. Naglasio je i da se Crkva uključuje na različite načine da pomogne starima, bolesnima i nemoćnima, onima koji su na marginama društva.

Nakon svečanog blagoslova uslijedila je sveta misa u crkvi „Svete Ane“ u Maradiku, koju je predvodio nadbiskup beogradski mons. Hočevar u koncelebraciji sa srijemskim biskupom Gašparovićem, župnikom Lusavcem, ravnateljem Caritasa Srijem Dusparom i svećenicima Srijemske biskupije. U homiliji nadbiskup je naglasio da veličina svakog čovjeka nije kada ostane zatvoren u sebe, već kada ide u susret. „Moramo se svi mi brinuti za čovjeka, zajedničkim snagama u ovo vreme tolikih iskušenja. Prva uloga Caritasa nije samo da činimo dobro, već da otkrivamo dostojanstvo svakog ljudskog bića“, istakao je mons. Hočevar. Svetu misu je pratio zbog „Sveta Cecilija“ iz Zemuna, a nakon mise je održao kratki, veoma zapaženi koncert.

U domu će biti smješteno maksimum 16 siromašnih starih ljudi. Neki od kriterijuma koje treba da ispune korisnici su da se radi o starijim osobama i da su  državljani Srbije koji stanuju na teritoriju Srijemske biskupije, oba pola, čiji maksimalni iznos mirovine ne prelazi 100 eura, da su u pitanju napuštene osobe za koje se nitko ne brine, koji žive u teškim uvjetima stanovanja.

You Might Also Like