Posjet Caritasa Bolzano–Bressanone Srijemskoj biskupiji

Delegacija Caritasa Bozen-Brixen, Bolzano-Bressanone na čelu sa Sandrom D’Onofrio posjetila je od nedjelje 9. svibnja do četvrtka 12. svibnja Caritas Srijemske biskupije.

Caritas Bolzano dugi niz godina implementira razne projekte na prostoru Srijemske biskupije. Oni se odnose u finaciranje urgentnih i razvojnih projekata koji se implementiraju više ili manje kroz niz poslijeratnih godina. Također svoj rad su usmjeravali prema mladima, starima a kroz mikrokredite pomagali su ratare i zanatlije.

Budući da je Srijem dobio biskupa koadjutora mons. Fabijana Svalinu željeli su ga posjetiti i pokazati svoju spremnost za daljnju suradnju. U razgovoru s biskupom sudjelovali su suradnici koordinatorice Caritasa Bolzano za međunarodnu suradnju Sandre D’Onofrio te i ime Caritasa Srijemske biskupije preč. Jozo Duspara i koordinator Petar Dujić.

Nakon razgovora u novim prostorijama Srijemske biskupije u Srijemskoj Mitrovici zajednički su posjetili župu Hrtkovci gdje su zajedno posjetili nekoliko obitelji korisnika Caritasove pomoći u ogrjevnom drvu i drugim potrepštinama. Biskup Svalina je pokazao zainteresiranost za izgradnju magazina koji Caritasu nedostaje i za renoviranje nekoliko starih župnih ureda koji bi se preuredili za smještaj starih osoba koje nemaju adekvatno riješeno stanovanje i tako im omogućiti da imaju bolje uvjete za život. Biskup Svalina je od imenovanja često iskazivao interes za Caritasove aktivnosti.

Posjet se drugog dana odvijao u gradu Šidu i okolici gdje je delegacija Caritasa Bolzano htjela na licu mjesta posjetiti Caritasove radnike koji rade u malom timu kućne njege, zatim u projektima koji su vezani u pomoći migrantima smještenim u tri kampa s kojima Caritas Srijemske biskupije radi od početka. Također su posjetili obitelji i pojedince koji primaju razne vidove pomoći.

Trećeg dana delegacija je posjetila župe Novi Slankamen, Golubinci i Maradik. Naime, u Maradiku je Caritas Bolzano prije nekoliko godina izgradio dom za smještaj starih osoba koji nemaju adekvatni smještaj što za sada veoma dobro funkcionira. Uvjerili su se da osobe koje su na socijalnoj pomoći veoma dobro održavaju prostor i kuću. Svaka osoba ima svoj vrt koji marljivo održavaju i uzgajaju što im daje mogućnost lakšeg života. Sve dažbine i održavanje zgrade za sada pokriva Caritas Bolzano. Također su posjetili obitelji i pojedince koji primaju različite vidove pomoći, a financira ih Caritas Bolzano.

Na kraju su posjetili župnika i volontere u župi Novi Slankamen u kojem se nalazi stara velika zgrada vraćena u restituciji župi, ali skoro potpuno devastirana koju treba renovirati i najvjerojatnije predati za stanovanje siromašnim osobama. Župnik je delegaciji predstavio župu i naglasio da je teško prošla vrijeme Domovinskog rata gdje je broj od četiri tisuće vjernika danas sveden na svega četiri stotine.

Tijekom dvadeset godina prisutnosti Caritasa Bolzano u Srijemu ostvareni su mnogi projekti među njima i tri nogometna igrališta te u više župa oprema za mlade u vidu narodnih nošnji i muzičkih instrumenata. Nažalost, mnogi od njih se sve manje koriste jer mladi odlaze a ostaju stari koji sve više trebaju pomoć Caritasa i drugih socijalnih ustanova.

Delegacija je odsjela u Zemunskoj župi u malom hostelu koji je također djelomično financirao Caritas Bolzano–Bressanone. Boravak s delegacijom je bio bratski te daje nadu da će domaćini probleme u različitim vidovima dijelatnosti lakše nositi jer će i dalje biti podržani od bratskih biskupija i njihovih Caritasa.

Delegacija je u svoje slobodno vrijeme posjetila neke od kulturnih vrijednosti Zemuna i Beograda.

You Might Also Like