PREDSTAVNICA AUSTRIJSKOG CARITASA U POSJETU SRIJEMSKOJ BISKUPIJI

SRIJEMSKA MITROVICA (TU) – u petak, 21. listopada, gospođa Birgit Ertl-Koestler, direktorica Odjela za stratešku podršku i hitnu pomoć pri Austrijskom nacionalnom Caritasu, posjetila je Srijemsku biskupiju i Caritas Srijem u pratnji koordinatora projeka “Your job” g. Tobiasa Nolkea. 

Birgit Ertl-Koestler bila je više godina koordinatorica djelovanja austrijskog Caritasa na području jugoistočne i istočne Europe, te je i ranijih godina surađivala s biskupom Svalinom i Hrvatskim Caritasom, osobito nakon razornih potresa u R: Hrvatskoj prije dvije godine, a već dugo godina prati i surađuje i s Caritasom Srbije te Caritasom Srijem. Nakon pojeta srijemskom biskupijskom Caritasu, posjetila je i biskupa Svalinu u prostorima Ordinarijata u Srijemskoj Mitrovici, zajedno s Ravnateljem Caritasa Srijem preč. Jozom Dusparom, i koordinatorom g. Petrom Dujićem. Nakon ugodnog razgovora o ovdašnjim prilikama i neprilikama, kao i o projekcijama za rast i napredak zajedničkim snagama, gosti su obišli katedralu te arheološke komplekse ranokšrčanske bazilike sv. Dimitrija iz 5. stoljeća, kao i srednjovjekovne bazilike sv. Marije te Carske palače. 

Biskup Svalina srdačno je još jednom zahvalio za sva njezina nastojanja i plodnu suradnju kroz protekle godine, te izrazio nadu da će se ta suradnja i dalje nastaviti s njezinim nasljednicima, kako bi se Caritas u čitavoj Srbiji sve više razvijao i postao zaista prepoznatljiv čimbenik u ovdašnjem društvu i milosrdno lice Crkve. Uz potporu njemačkog i austrijskog Caritasa već su ostvareni mnogobrojni pohvalni projekti osposobljavanja i poticanja mikropoduzetništva za mlade i socijalno ugrožene pojedince, koji su se pokazali jako uspješnima, kao i programi kućne njege, ogrijevnog drva za siromašne i drugo.

Srdačan i prijateljski susret završio je nadom u ponovni skori susret, i daljnje upoznavanje prilika u Srijemu i čitavoj Srbiji. 

You Might Also Like