NEDJELJA CARITASA I IV. SVJETSKI DAN SIROMAHA 2020. U SRIJEMSKOJ MITROVICI

SRIJEMSKA MITROVICA (TU) – U nedjelju, 15. studenoga 2020., u srijemskomitrovačkoj župskoj i katedralnoj crkvi Sveti Dimitrije, đakon i mučenik, obilježena je Nedjelja Caritasa i IV. Svjetski dan siromaha 2020.

Nedjelja Caritasa u Republici Srbiji, prema odluci biskupa Međunarodne biskupske konferencije svetih Ćirila i Metoda slavi se na 33. nedjelju kroz godinu, što se, na općem planu, poklapa s Svjetskim danom siromaha, koji se ove godine slavi 4. puta.

Euharistijsko slavlje u 9.30 sati, predslavio je mons. Eduard Španović, župnik srijemskomitrovački. Kako je već duga tradicija, na ovo euharistijsko slavlje dolaze svi djelatnici, volonteri i korisnici župskog Caritasa. Stoga se za ovo euharistijsko slavlje može reći da je istinski pokazatelj vjerske i duhovne skrbi za sve one koji su našli svoje utočište u župskom Caritasu.

U prigodnoj homiliji, mons. Eduard Španović je pozdravio sve prisutne i izrazio radost poradi ovog susreta.

U današnje vrijeme mnogo je onih koji žive u strahu i trenutna situacija ih je uvelike spriječila u njihovim poslovima ili susretanjima. Stoga su vrijedni susreti koje činimo u ime Gospodinovo, a takvom susretu svjedočimo i u ovom trenutku. Hvala vam na vašem dolasku.

U današnjem Evanđelju slušamo kako nam Isus govori o talentima, o mogućnostima, prilikama. Evo i nas u jednoj prilici. Ovaj susret je Božji dar, talent koji nam Gospodin daje. Dobro je da smoga iskoristili na najbolji mogući način.

Hvala svima koji su kroz rad i djelovanje Caritasa angažirani, te na taj način svoje talente usmjeravaju prema onima koji su u istinskoj potrebi. I nije to samo jedan dan, to je cijelo vrijeme, i tako već godinama. Takav rad Gospodin obilno blagoslivlja, poručio je mons. Eduard Španović.

Nakon euharistijskoga slavlja uslijedio je, u prostorijama župe, prigodan program za korisnike župskog Caritasa. U okviru toga programa, gđa. Kristina Dragišić je pozdravila sve okupljene i kroz ostvarene projekte predstavila rad i djelovanje župskog Caritasa. Nakon toga su djeca koja pohađaju župsku katehezu, predvođena svojom vjeroučiteljicom Sarom Žurovski obradovala korisnike Caritasa prigodnim radovima i recitacijama. Susret je nastavljen prigodnim druženjem.

Tekst: Ivica Zrno

Foto: Sara Žurovski

You Might Also Like