Caritas Bolzano posjetio Srijem

Delegacija Caritasa Bolzano, na čelu sa direktorkom Beatrix Mairhofer, sastala se sa rukovodstvom i djelatnicima Caritasa Srijem, te posjetila aktuelne projekte koji se trenutno sprovode na teritoriji Srijemske biskupije

 

            Caritas Bolzano krajem mjeseca svibnja 2024 godine  posjetio je Biskupijski Caritas Srijem, te tokom posjete obišao aktivne projekte koje Caritas Srijem sprovodi diljem Srijema. Delegaciju CaritasaBolzano predvodila je direktorka Beatrix Mairhofer, voditeljica ureda za saradnju u inostranstvu Sandra D’Onofrio, kao i predstavnica mladog Caritasa Bolzano Federica Mele.

Delegacija je odsela u župnoj kući u Zemunu, gde su se prvi dan održali radni sastanci sa direktorom Caritasa Srijem mons. Jozom Dusparom i kordinatorom Petrom Dujićem. Kroz prezentaciju delegaciji je predstavaljen dosadašnji rad Caritasa kao i svi projekti koji su se sprovodili i sprovode se na teritoriji Srema. Tokom sastanaka je takođe bilo reči i dogovora o budućoj saradnji između ova dva Caritasa.

Tijekom drugog dana posjete delegacija je obišla biskupski ordinarijat u Srijemskoj Mitrovici, gdje su ih dočekali srijemski biskup mons. Fabijan Svalina, generalni vikar mons. Josip Ivešić i biskupski kancelar vlč. Tomislav Lasić. Na zajedničkom sastanku delegacija se upoznala sa novim srijemskim biskupom te su započeli dogovori za nastavak i proširenje saradnje između Caritasa Srijem i Caritasa Bolzano. Nakon ručka i obilaska znamenitosti Srijemske Mitrovice, delegacije se zaputila u Šid zajedno sa koordinatorom Petrom Dujićem koji ih je upoznao sa trenutim projektima koji se u ovoj Opštini sprovode. Delegacija je prvo obišla centar za mlade „Your Job“ i upoznala se sa karijernim savetnicama koje trenutno rade na ovom projektu. Zatim se poseta nastavila obilaskom Caritasovih radnika koji rade u malom timu kućne njege, kao i obitelji i pojedince koji primaju razne vidove pomoći od Caritasa. Na samom kraju delegacija je obišla i projekat  je vezan za pomoć migrantima smještenim u tri kampa s kojima Caritas Srijemske biskupije radi od početka migrantske krize.

Trećeg dana delegacija je posjetila župe Golubinci i Maradik. Naime, u Maradiku je Caritas Bolzano prije nekoliko godina izgradio obiteljski dom za smještaj starih osoba koji nemaju adekvatni smještaj što za sada veoma dobro funkcionira. Tokom posjete delegacija se  upoznala sa novim upraviteljem doma i novim župnikom velečasnim Aleksandrom Kovačevićem, te sa osobama koje trenutno žive i održavaju prostor i obiteljsku kuću u Maradiku. Svaka osoba ima svoj vrt koji marljivo održavaju i uzgajaju što im daje mogućnost lakšeg života. Također delegacija je posjetila pojedince koji od Caritasa primaju različite vidove pomoći, kao što su nabavka i obezbeđivanje ogrjevnog drveta za zimu, paketi pomoći za siromašne i rubne obitelji, kao i podjela školskog materijala i rančeva za đake.

You Might Also Like