Nacionalni susret volontera i djelatnika Caritasa 2019.

U subotu 01.06.2019. u Ruskom Krsturu, u Marijanskom svetištu Vodica, održan je Nacionalni susret volontera i djelatnika Caritasa. Na susretu se okupilo 320 volontera i djelatnika iz svih pet dijeceza u Srbiji, a domaćin ovogodišnjeg susreta bila je grkokatolička Eparhija Sv. Nikolaja.

Učesnici susreta su se počeli okupljati od 10h, a zatim su sve prisutne pozdravili Oci biskupi, mons. Đuro Džudžar, domaćin susreta i predsjednik Caritasa Srbije mons. Stanislav Hočevar, Beogradski Nadbiskup i Metropolita.

Mons. Đuro Džudžar je naglasio da je dobročinstvo služba ljubavi u Kristu, usmjerena prema svakom čovjeku, i da bi Crkva postala  humanitarna agencija sa odjelom za logistiku, kada bi pružala samo materijalnu pomoć. “Caritas je dobročinstvo, a ne samo puko davanje. Caritas je zagrljaj Boga za svakog čovjeka“, istakao je mons. Đuro Džudžar.

Predsjednik Caritasa Srbije, mons. Stanislav Hočevar zahvalio je na gostoprimstvu novom eparhu mons. Đuri Džudžaru u novoj Eparhiji Sv. Nikolaja, koja je nedavno proglašena, odlukom Pape Franje, i u ime svih biskupa u Srbiji pozdravio sve prisutne volontere i djelatnike u Caritasu. Otac Nadbiskup ukazao je na to da se ovaj susret održava tokom Duhovske devetnice, za vrijeme koje posebno molimo za svako odbačeno ljudsko biće i podsjetio da je svako ljudsko biće stvoreno prema Božjoj slici.

Po završetku obraćanja dvojice biskupa, usljedilo je liturgijsko slavlje, koje je predvodio mons. Đuro Džudžar uz koncelebraciju mons. Stanislava Hočevara, ravnatelja Caritasa Srbije, Vlč. Ivice Damjanovića, ravnatelja Caritasa Eparhije Sv. Nikolaja, Preč. Vladislava Varge i brojnih svećenika iz svih dijeceza. Sveta misa je služena po vizantijskim obredima, dok su liturgijska čitanja i homilija bile na hrvatskom i mađarskom jeziku. U svojoj homiliji mons. Stanislav Hočevar istakao je da je glavni problem današnjice nedovoljna upotreba razuma, koji je darovan svakom čoveku. “Ljudi, kao i Bog, imaju svjetlost razuma da mogu otkrivati što je dobro, a što ne, šta je istina, a što ne, što nas spaja, a što razdvaja i što je to što spaja obitelj, a što je razdvaja.” Mons. Hočevar je također pozvao sve ravnatelje dijecezanskih Caritasa i sve svećenike da učine sve da naše obitelji budu prave obitelji i da se svako dete sme roditi iz bezuslovne ljubavi oca i majke. Takođe, svim djelatnicima u Caritasu Mons. Hočevar je poručio da moraju braniti tu bezuvjetnu Božju ljubav, i naglasio da, samo ako budemo imali takve obitelji, u kojima će vladati takva bezuvjetna ljubav, možemo doći do integralnog razvoja.

Po završetku prvog djela susreta uslijedio je ručak i zajedničko druženje uz predivne zvuke lokalnog muzičkog benda iz Ruskog Krstura Aria, koji je izveo nekoliko domaćih i stranih muzičkih numera.

Tema ovogodišnjeg susreta bila je posvećena razvoju župskih Caritasa u Srbiji, a geslo susreta bilo je ŽUPA + ŽUPNIK + VOLONTER = USPIJEH. Održano je pet radionica u pet odvojenih skupina, koje su podijeljene po starosnoj dobi:

– skupinu za mlađe od 30 godina vodio je  ravnatelj Caritasa Srbije, Vlč. Ivica Damjanović,
– skupinu za osobe 30 – 50 godina vodila je S. Mihaela Vorotnjak iz Ruskog Krstura,
– skupinu za starije od 50 godina vodio je Preč. Vladislav Varga, ravnatelj Caritasa Eparhije Sv. Nikolaja
– skupinu za svećenike, redovnike i redovnice vodio je mons. Stanislav Hočevar, dok je
–  skupinu na mađarskom jeziku vodio Vlč. István Dobai.

Nakon kratke pauze i osvježenja, uslijedila je zajednička molitva Krunice, koja se molila naizmenično na hrvatskom, mađarskom i rusinskom jeziku. Po završetku Krunice volonteri su uz Božiji blagoslov krenuli svojim kućama obogaćeni novim iskustvom, novim poznanstvima i smjernicama za dalji volonterski rad.

You Might Also Like