Poseta Caritasa Bolzano -Bressanone Caritasu Srem

Petrovaradin, 26.05.2021.      Proteklih dana, Srijemsku biskupiju i Biskupijski Caritas Srijem, posjetila je delegacija Caritasa Bolzano-Bressanone, na čelu sa direktorom Paolom Valenteom i koordinatorom Fabiom Molon. Tokom posjete, delegacija je u pratnji direktora Joze Duspare i koordinatora Petra Dujić, posjetila nekoliko mjesta gdje se implementiraju projekti koje financira Caritas Bolzano- Bressanone / Bozen – Brixen.

     Prvog danas posjete, na blagdan Duhova, prisustvovali su Svetoj Misi, koju je predvodio vlč. Božidar Lusavec, župnik župe Sveta Ana u Maradiku i upravitelj doma Sveta Elizabeta. Nakon svete mise obišli su Dom Sveta Elizabete, gdje su u razgovoru sa osobama koje žive u domu  imali prilike da vide kako dom funkcionira, kakvo je raspoloženje korisnika i župljana te osjećaj da imaju u svojoj zajednici dom za osobe bez svog adekvatnog smještaja. Oni su zadovoljni održavanjem doma pokazavši zadovoljstvo jer su mogli pomoći  osobe koje su u potrebi i biskupiju Srijemsku na čijem teritoriju je izgrađen dom.  

     Župnik i upravitelj Doma vlč. Božidar je pozvao goste na domjenak koji su pripravili njegovi suradnici. Nakon domjenka, uslijedio je sastanak sa vlč. Ivicom Damjanovićem, direktorom Caritasa Srbije i ravnateljem Caritasa Srijem, preč. Jozom Dusparom gdje se razgovaralo o daljem angažiranju Caritasa Bolzano- Bressanone na ovom projektu.  Iste večeri po povratku u Zemun, delegacija je prisustvovala ekumenskom koncertu i susretu zborova različitih kršćanskih zajednica u Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije Zemun.

     Ponedjeljak 24.05 je bio rezerviran za posjetu prihvatnim centrima Adaševci i Principovac, gdje su imali prilike da se upoznaju sa aktivnostima koje Cartitas Srijem realizira u okviru pomoći migrantima i lokalnom stanovništvu.  Nakon posjete centrima, posjetili su i volonterski tim kućne njege u Šidu, projekat koji već godinama podržava Caritas Bolzano-Bressanone za stare i nemoćne osobe.  Kroz posjete osobama u potrebi, imali su prilike da se još jednom uvjere u neophodnost ovih projekata na prostoru biskupije. Posjeta je završena susretom sa župnikom Mihailom Režakom, u grkokatoličkoj župi u Šidu.

     Utorak 25.05. posjetili su Biskupa ordinarija, Mons. Đuru Gašparovića, koji je delegaciji Caritasa Bolzano- Bressanone svečano uručio zahvalnice za 20 godina suradnje na raznim projektima, kao i oproštajni poklon za koordinatora g. Fabia Molon, koji za mjesec dana odlazi u mirovinu.

     Mons. Gašparović i prečasni Duspara, zahvalili su se Caritasu Bolzano-Bressanone na 20 godina nesebične pomoći ljudima u potrebi na teritoriji Srijemske Biskupije, kao i na velikom trudu i zalaganju g. Fabia Molon, poželjevši mu sve najbolje u mirovini s porukom da je uvijek dobrodošao kao dragi gost  Biskupije.

     Delegacija je obišla i nekoliko mjesta gdje se svake godine dijeli ogrevno drvo za siromašne i stare osobe, koje živu s minimalnim primanjima te im je ova pomoć uvijek dobrodošla.

Koordinator

Petar Dujić

You Might Also Like